Tolkcontact tolk op afstand

Samenwerkingspartners

UWV en nWise

Looptijd

april 2017 tot nu

Doven en slechthorenden kunnen een tolk inzetten voor gelijkwaardige communicatie. Maar wat als de situatie onverwacht is? Geen probleem. Met Tolkcontact tolk op afstand kunnen tolkgebruikers direct (zonder afspraak vooraf) een gebarentolk op afstand inzetten. 

Direct en zonder afspraak een gebarentolk inzetten

Doven en slechthorenden hebben recht op het inzetten van een gebarentolk of schrijftolk (lees hier meer over deze tolkvoorziening). Maar regelmatig zijn er ook ad hoc situaties waarbij de inzet van een tolk heel fijn is. Denk aan een onverwacht overleg met een collega, een afspraak bij de huisarts, een gesprekje op het schoolplein of een monteur die aan huis komt. Hoe fijn is het om dan direct een gebarentolk ter beschikking te hebben? Met Tolkcontact tolk op afstand kan het.

Hoe werkt Tolkcontact tolk op afstand?

Tolkcontact tolk op afstand is bedoeld voor het inzetten van een gebarentolk bij korte, onverwachte tolksituaties. Bij het inzetten van een tolk op afstand zijn de gesprekspartners samen op dezelfde plek en is de tolk – de naam zegt het al – op afstand. De tolkgebruiker kan de gebarentolk direct (zonder afspraak vooraf) oproepen met een videoverbinding via de Tolkcontact-app. Gewoon op diens smartphone of tablet. De tolk vertaalt van Nederlandse Gebarentaal naar gesproken Nederlands en vice versa.

De inzet van de tolk wordt verrekend via de tolkuren van de gebruiker. Dit proces is volledig geautomatiseerd en wordt verwerkt in mijn.tolkcontact.nl (het systeem waar de tolkgebruiker al diens tolkzaken regelt). De tolkgebruiker ontvangt hier automatisch een bevestiging van en ziet dan gelijk diens resterende aantal tolkuren.

Wat doen wij?

Uniek aan deze dienst is dat gebruikers van 7.00 tot 22.00 uur vrijwel direct de beschikking hebben over een tolk Nederlandse Gebarentaal. Dat kan omdat we bij Berengroep meerdere diensten op een slimme manier combineren. Deze tolkdiensten voeren we uit vanuit ons Tolkcentrum. Het Tolkcentrum is een uniek callcenter waar alleen geregistreerde tolken Nederlandse Gebarentaal werken. Inmiddels werken zo’n 50 gebarentolken mee aan deze dienst.

Het tolkenteam voor deze dienst is met zorg samengesteld. Niet iedere tolk Nederlandse Gebarentaal kan zomaar werken in dit team. De tolk weet vooraf niet in welke tolksituatie die belandt en moet – na een korte situatieschets door de tolkgebruiker – direct vertalen. Meer over hoe we dit team hebben samengesteld, lees je op de pagina over ons Tolkcentrum.

Afhankelijk van het tijdstip van de dag en de hoeveelheid gesprekken schalen we op en af. Zo proberen we zoveel mogelijk een wachtrij te voorkomen. Regelmatig gebeurt het dat er negen tolken gelijktijdig in gesprek zijn.

Jaarlijks zorgen we er met Tolkcontact tolk op afstand voor dat dove en slechthorende mensen en mensen met een spraakbeperking zo’n 10.000 gesprekken kunnen voeren.

Wil je als organisatie zelf toegankelijk zijn?

Natuurlijk is het mooi dat deze dienst bestaat voor doven en slechthorenden, maar als organisatie blijft het belangrijk om zelf te kijken naar de eigen toegankelijkheid. In de Europese toegankelijkheidsrichtlijn (treedt in werking op 28 juni 2025) staat onder meer dat dienstverlening ook voor doven en slechthorenden toegankelijk moet zijn. Hoe toegankelijk zijn jullie al aan jullie balie? Gelukkig is deze toegankelijkheid heel simpel te regelen. En snel, want je kunt zelfs al binnen een werkdag deze aanpassing realiseren. Hoe? Met een abonnement op Tolkcontact Tolk op afstand.

Meer Tolkcontact Tolk op afstand