Tolkcontact-app

Samenwerkingspartners

nWise en alle Nederlandse zorgverzekeraars

Looptijd

mei 2012 tot nu

Voor mensen die niet goed kunnen horen, is de samenleving niet altijd toegankelijk. De Tolkcontact-app zorgt dat doven en slechthorenden makkelijker mee kunnen doen. Met de app hebben gebruikers altijd een tolk op zak. Daarmee kunnen ze bellen – en gebeld worden – in tekst of gebaren. En direct een tolk op afstand inzetten; handig bij onverwachte gesprekken.

Over de Tolkcontact-app

Stel je voor: je bent doof en je wil bellen? Kan dat? Of je bent in een winkel en je wil iets vragen, maar je verstaat de medewerker niet goed? Wat kun je dan doen? Met de Tolkcontact-app hebben doven en slechthorenden altijd een tolk op zak. Dankzij de Tolkcontact-app en de daaraan gekoppelde diensten is het ook voor mensen die doof of slechthorend zijn makkelijker om mee te doen in de samenleving.

Met de app kunnen gebruikers:
Alarmnummer 112 bellen

Zelf bellen naar alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Er is direct contact met een medewerker van de alarmcentrale. De dove/slechthorende persoon kan zelf spreken of typen. De medewerker van 112 antwoordt door te typen. Omdat gebruik wordt gemaakt van realtime text zie je letter voor letter wat de ander typt. Liever bellen in gebarentaal? Dat kan via KPN Teletolk.

Via bemiddelingsdienst KPN Teletolk kunnen gebruikers bellen en gebeld worden. De gebruiker kan naar wens spreken, tekst typen of gebaren. Een medewerker van KPN Teletolk vertaalt alles wat gezegd wordt naar tekst of Nederlandse Gebarentaal. Het is voor gebruikers fijn om zélf te kunnen bellen en daarbij niet afhankelijk te zijn van een partner of andere bekenden. Lees meer over KPN Teletolk.

Met de Tolkcontact-app kunnen gebruikers direct (zonder vooraf een afspraak te hoeven maken) een gebarentolk op afstand inzetten. Bijvoorbeeld bij de huisarts, als ze iets willen vragen in een winkel of tijdens een kort overleg met een collega. Lees meer over Tolkcontact tolk op afstand.

Vergoed door alle zorgverzekeraars

De Tolkcontact-app wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. Dat is iets waar Berengroep sterk voor heeft gelobbyd bij het ontstaan van de app in 2012. En omdat de Tolkcontact-app in bruikleen wordt verstrekt, betaalt de gebruiker geen eigen risico. Berengroep mag de app zelf verstrekken, waardoor de app rechtstreeks kan worden aangevraagd bij Tolkcontact. Dat is fijn, want daardoor kunnen dove en slechthorende mensen de app in veel gevallen al binnen 5 minuten na de aanvraag in gebruik nemen.

Total conversation, de internationale standaard

De Tolkcontact-app werkt op basis van de internationale standaard total conversation. Dat betekent dat gebruikers tegelijk kunnen spreken, tekst kunnen typen (realtime text, die tijdens het typen direct – letter voor letter – aan de ander weergegeven wordt) en kunnen gebaren via video. Dat maakt dat een gebruiker zelf kan bepalen of die tijdens het gesprek wil spreken, typen of gebaren en kan kiezen of die het gesprek vertaald wil krijgen in tekst of Nederlandse Gebarentaal.

Het ontstaan

In 2012 ontstond een probleem met de bereikbaarheid van 112 voor doven en slechthorenden. De toenmalige leverancier van mobiele teksttelefoons ging failliet en zo was er acuut een probleem. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat riep de hulp in van de Zweedse softwareleverancier nWise en Berengroep om dit probleem op te lossen. Zo ontstond de app Signcall (in 2019 hernoemd naar de Tolkcontact-app) waarmee doven en slechthorenden via hun smartphone, tablet en/of computer overal konden tekstbellen. Naar 112, naar andere teksttelefoons en naar de KPN Teksttelefoonbemiddelingsdienst (de voorloper van KPN Teletolk).

In de jaren daarna is de app uitgebreid met de diensten KPN Teletolk en Tolkcontact tolk op afstand. In 2019 veranderden we de naam van de app van Signcall naar Tolkcontact-app om het zo meer aan te laten sluiten bij Tolkcontact waar doven en slechthorenden het inzetten van een tolk kunnen regelen.

Wil je als organisatie zelf toegankelijk zijn?

Natuurlijk is het mooi dat deze app en de daaraan gekoppelde diensten bestaan voor doven en slechthorenden, maar niet iedereen heeft deze app. Als organisatie is het daarom belangrijk om te kijken naar je eigen toegankelijkheid. In de Europese toegankelijkheidsrichtlijn (treedt in werking op 28 juni 2025) staat onder meer dat organisaties ook voor doven en slechthorenden telefonisch bereikbaar moeten zijn. Gelukkig is dit heel simpel te regelen. En snel, want je kunt zelfs al binnen een werkdag deze aanpassing realiseren zonder dat je aanpassingen hoeft te doen aan de bestaande telefooncentrale. Hoe? Met een abonnement op Tolkcontact Teletolk.

Meer Tolkcontact-app