
Tolkcontact
Opdrachtgevers
UWV
Looptijd
januari 2016 tot nu
De tolkvoorziening voor doven en slechthorenden is een van de belangrijkste voorzieningen voor mensen die niet (goed) kunnen horen. Zo kunnen zij een gebarentolk of schrijftolk inzetten en gelijkwaardig deelnemen. We zijn er trots op dat we bij Berengroep een groot deel van deze tolkvoorziening mogen uitvoeren.
Bekijk deze pagina in Nederlandse Gebarentaal
Wat is de tolkvoorziening?
Alle dove en slechthorende mensen in Nederland hebben recht op het inzetten van een tolk. De overheid kent tolkuren toe voor privésituaties, onderwijssituaties en werksituaties. Met deze uren kunnen tolkgebruikers (doven en slechthorenden met tolkuren) gebarentolken of schrijftolken inzetten. Het inzetten van een tolk zorgt ervoor dat iedereen elkaar begrijpt en gelijkwaardig kan deelnemen aan het gesprek.
In Nederland hebben op dit moment circa 8.500 slechthorende en dove mensen een tolkvoorziening. Zij zetten ongeveer 140.000 keer per jaar een tolk in. Deze opdrachten worden uitgevoerd door iets meer dan 700 gebaren- en schrijftolken. Meer tolken zijn welkom, want er is sprake van een tolkentekort.

In opdracht van
De tolkvoorziening bestaat uit drie verschillende toekenningen door drie verschillende ministeries: VWS voor tolkinzet bij privésituaties, OCW voor tolkinzet bij onderwijssituaties en SZW voor tolkinzet bij werksituaties.
Al sinds januari 2016 zijn wij betrokken bij de uitvoering van de tolkvoorziening voor doven en slechthorenden. Eerst alleen voor het leefdomein (privésituaties) in opdracht van de VNG en aansluitend in opdracht van het ministerie van VWS.
In 2019 werd de tolkvoorziening gecentraliseerd en bundelden de drie betrokken ministeries de uitvoering bij UWV. In opdracht van UWV zijn wij sinds juli 2019 verantwoordelijk voor een groot deel van de uitvoering van de tolkvoorziening voor alle drie de domeinen. Dat maakt het voor tolkgebruikers nu heel duidelijk: heb je een vraag over je tolkvoorziening of het inzetten van een tolk, dan kun je terecht bij Tolkcontact.
Wat doen wij?
Een groot deel van de uitvoering van de tolkvoorziening voor doven en slechthorenden ligt dus in handen van Berengroep. Dat doen we onder het label Tolkcontact. We helpen tolkgebruikers om een tolk te vinden als hen dat zelf niet lukt, geven voorlichting over de tolkvoorziening en (het belang van) het inzetten van een gebarentolk of schrijftolk, geven tolkgebruikers inzicht in hun tolkuren, verzorgen de facturatie van tolkopdrachten en – last but not least – zijn 24/7 bereikbaar voor als er met spoed een tolk nodig is. Het aanvragen van tolkuren en het betalen van de tolken wordt gedaan door UWV in opdracht van de drie betrokken ministeries.

Privacy by design
De tolkvoorziening is van grote waarde voor de dovengemeenschap. Gebarentolken en schrijftolken worden ingezet van geboorte tot overlijden en alles daartussenin. In mijn.tolkcontact.nl worden alle tolkopdrachten geregistreerd. Dit door ons ontwikkelde systeem bevat dus heel veel privacygevoelige informatie.
Afhankelijk van de tolkopdrachten van een gebruiker kun je een compleet profiel van diegene samenstellen. Zo zou je diens politieke voorkeur, medische en psychische gezondheid en religieuze overtuiging kunnen afleiden uit de data. Daarnaast worden in mijn.tolkcontact.nl de facturen voor de tolkvoorziening gemaakt (op basis van selfbilling). En zijn er koppelingen met systemen van UWV (voor het ontvangen van de toekenningen aan tolkgebruikers) en brokers, zoals eConnect (voor het verzenden van de facturen voor afgeronde tolkopdrachten naar UWV).
Belangrijk is dat deze data goed beveiligd is. Daarom is mijn.tolkcontact.nl ontworpen volgens privacy by design. Alle data wordt gecodeerd, alles wat in het systeem gebeurt wordt gelogd, en iedereen logt in met eHerkenning, DigiD of in ieder geval tweestapsverificatie. Ook voeren we regelmatig pentesten uit. Zo houden we deze informatie veilig, betrouwbaar en integer. Sinds 2019 zijn wij ISO 27001 gecertificeerd.

Innovatieve aanpak
Wat Tolkcontact zo bijzonder maakt, is onze innovatieve aanpak. Waar voorheen opdrachten door de tolkgebruiker op papier werden goedgekeurd en facturen van de tolk met de hand werden verwerkt, introduceerden wij het digitaal accorderen van tolkopdrachten en werken we met selfbilling (wij maken geautomatiseerd de factuur voor de tolk). Na het afronden van een tolkopdracht staat de factuur direct klaar voor de tolk. De tolk kan deze vervolgens met een druk op de knop indienen en een paar dagen later staat het geld op diens rekening. De administratieve last van de tolk – en ook van ons als uitvoerder – is daardoor enorm afgenomen.
Ook het zoeken van tolken hebben we verbeterd. Vrijwel alle gebarentolken en schrijftolken zijn zzp’er. Waar de bemiddelingsorganisatie vroeger ging bellen om een tolk te vinden, hebben wij dit proces voor een groot deel geautomatiseerd. We matchen de gegevens uit de aanvraag met de gegevens uit de tolkprofielen. Deze tolken benaderen we vervolgens digitaal voor deze opdracht op basis van hun reisafstand. Zo vinden we bij de tolkopdracht een passende tolk die zo weinig mogelijk hoeft te reizen, want dan houdt de tolk meer tijd over voor tolkopdrachten. Groot voordeel: onze automatische bemiddeling gaat ook buiten kantoortijd door. Bellen doen we alleen nog bij onvervulde opdrachten.
En ook nu blijven we innoveren. Zo bekijken we wat we kunnen leren van de data en welke voorspellers er zijn. En bekijken we in hoeverre technologie en AI een rol kunnen spelen bij het actuele tolkentekort. Ook werken we aan een oplossing voor het tekort aan tolken bij calamiteiten/spoedeisende situaties.
Verdere uitbreiding label Tolkcontact


Idealiter heeft een tolkgebruiker altijd en overal direct een tolk beschikbaar. Met die gedachte hebben we het label Tolkcontact versterkt met andere diensten die raken aan de tolkvoorziening. Zo hebben we de Tolkcontact-app. Met deze app kunnen mensen bellen naar alarmnummer 112, kunnen ze via KPN Teletolk bellen met wie ze maar willen, waarbij het gesprek vertaald wordt in tekst of gebarentaal, en kunnen ze een tolk op afstand inzetten (handig voor bijvoorbeeld een afspraak bij de huisarts, kort overleg met een collega of tienminutengesprek op school). Daarnaast hebben we onze dienstverlening uitgebreid naar organisaties en het bedrijfsleven, die we helpen om hun telefonie en balie-dienstverlening toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.